Mors kost kan påvirke barnets risiko for Type 1 diabetes

Kost under graviditeten kan have større betydning for barnets helbred end hidtil antaget. Et dansk studie med deltagelse af Statens Serum Institut viser, at fødevarer med inflammatorisk effekt er forbundet med øget risiko for, at barnet udvikler type 1 diabetes.

“Vores fund tyder på, at kosten under graviditeten kan spille en rolle for udviklingen af Autoimmune Sygdomme som type 1 diabetes,” siger lederen af studiet, seniorforsker dr.med. Sjurdur F. Olsen fra Statens Serum Institut.

Et højt indtag af fødevarer som rødt og forarbejdet kød, sukkerholdige drikke og raffinerede kornprodukter gav en høj EDII-score (EDII-score måler den inflammatoriske påvirkning). Omvendt trak frugt, grønt, te og fuldkorn scoren ned.

“Det viser sig desuden, at midten af graviditeten ser ud til at være en særlig følsom periode, hvor fosteret er påvirkeligt af eksterne påvirkninger, herunder mors livsstil,” forklarer Sjurdur F. Olsen.

Type 1-diabetes er en autoimmun sygdom, der kræver livslang insulinbehandling. Antallet af nye tilfælde stiger i mange lande, hvilket indikerer, at miljøfaktorer spiller en væsentlig rolle.

Studiet er observationsbaseret og kan derfor ikke bevise en direkte årsagssammenhæng. Alligevel ser forskerne resultaterne som en vigtig brik i forståelsen af sygdommens udvikling.

“Der er voksende evidens for, at inflammation tidligt i livet kan præge immunforsvaret og dermed risikoen for kroniske sygdomme,” siger Sjurdur F. Olsen.

Læs evt mere her: https://jech.bmj.com/content/jech/early/2025/06/19/jech-2024-223320.full.pdf