Nyhedsbrev fra FAIM – Foreningen For Autoimmune Sygdomme (februar 2018)
Hver 10. danske patient, forstår ikke den information, de modtager
Så længe sundhedsvæsenet forventer, at patienter kan læse, eller at de har et socialt netværk, der kan, vil sundhedsvæsenet bidrage til unødvendig sårbarhed. Så længe der forudsættes læsefærdigheder for ”patienten i centrum”, lige så længe vil hver 10. patient ikke kunne komme i centrum.
Dyre pjecer, elektroniske patientinformationer og smarte apps kan ikke kompensere for læsevanskeligheder.
Indlægssedler i medicinæsker er præget af samme sproglige kompleksitet, måske endda i højere grad, hvilket afstedkommer mange fejl, der truer patientsikkerheden.
“Konstante skift til det billigste præparat er ikke altid det bedste til sårbare patienter.”
Har du lyst til at læse mere, så kan du gratis læse “Sårbar? Det kan du selv være” der handler om lægers og sundhedsvæsnets rolle i patienters sårbarhed: www.ouh.dk/dwn664471
…
Du ser da ikke syg ud 🙂
Øh tak… og dejligt at mine konstante smerter og træthed, ikke er synlige for andre.
Du mener det sikkert godt, når du hele tiden siger at jeg ser fantastisk ud. Og når jeg så prøver at fortælle, at det kun er på overfladen jeg ser rask ud, siger du at jeg bare skal spise sundt og dyrke motion. Og måske få en kop varm te i ny og næ, lidt frisk luft eller en lille powernap, eller…
Der er rigtig mange gode og velmenende råd, fra mennesker der ingen anelse har om hvad autoimmune sygdomme er.
1 ud af 5 danskere har en autoimmun sygdom, og for mange af dem er det en daglig kamp, at have en usynlig sygdom der kan betyde konstante smerter, træthed osv. osv.
HUSK, at det ikke er alle sygdomme der er synlige. Så måske passer din “hjælp” og gode råd ikke til situationen. Selvom du mener det godt.
Læs mere: klik her
…
Type 1 diabetes, kan forhindres med op til 60%
Eksisterende lægemiddel, kan forhindre udviklingen af type 1 diabetes med op til 60%
Et lægemiddel, methyldopa, der i 50 år har været brugt til at behandle højt blodtryk (kvinder og børn), viser sig nu at have andre egenskaber.
Hvis man har DQ8 molekylet i kroppen, er man i farezonen for at udvikle diabetes type 1, og netop methyldopa har evnen til at blokere DQ8.
Læs mere: klik her
…
HPV-vaccine øger ikke risikoen for autoimmune sygdomme
Mange lande vaccinerer drenge i alderen 10-17 år, mod human papillomavirus (HPV), og nu har man undersøgt, om vaccinationerne kan øge risikoen for autoimmune sygdomme.
En stor dansk undersøgelse konkluderer, at der ikke er en øget risiko for at udvikle autoimmune sygdomme, ved vaccination mod HPV.
Læs mere: klik her
…
Nyt forskningsprojekt: Kløe og svie kan være andet end svamp
Mange kvinder oplever kløe, svien, irritation og rødme – og det gør ondt, når de dyrker sex. Går de til lægen får de ofte besked om, at det er svamp og bliver sat i behandling med forskellige svampemidler. Men det kan også være den autoimmune sygdom, Lichen Sclerosus, der er en tabubelagt kronisk sygdom, som et nyt forskningsprojekt på Regionshospital Nordjylland skal skaffe mere viden om.
Læs mere: klik her
…
Kan man spise sig rask? – NEJ, det kan alle desværre ikke.
Har man en livsstilssygdom, så kan man opnå meget gennem kost og motion. Men har man en autoimmun diagnose, så kan man IKKE spise sig rask – desværre.
Men kan man komme til at føle sig langt bedre tilpas, ved at ændre kostvaner og dyrke motion? JA, nogle kan – ikke alle (langtfra).
Det mener FAIM – Foreningen For Autoimmune Sygdomme, burde have været budskabet i TV2 udsendelsen “Kan man spise sig rask”.
Læs mere: klik her
…
I næste nyhedsbrev, kan du læse mere om FAIMs konference om Autoimmune Sygdomme, der afholdes på Christiansborg, d. 23. marts 2018.
…
FAIM – Foreningen For Autoimmune Sygdomme, arbejder bl.a. for, at øge kendskabet til de over 100 eksisterende autoimmune sygdomme, fremme mere samarbejde og forskning på tværs af autoimmune diagnoser og samspillet mellem disse.
www.faim.dk
Bemærk: Størstedelen af nyhederne, skal læses på Facebook (socialt medie) der kræver et gratis medlemskab.
Spørgsmål vedrørende nyhedsbrevet kan sendes til: nyhedsbrev@faim.dk
Læs mere om FAIM: www.faim.dk
|