N: Forstår din læge dig…?

Det er ikke altid tilfældet, viser en ny undersøgelse.
Læger og patienter tænker og prioriterer ikke ens.

Patienter har ofte mere end en sygdom, og lægerne har hverken tid eller kendskab til dem alle.
Dette er et stort problem, når der skal opsættes realistiske og fælles mål for behandlingen.

Undersøgelsen viser, at lægen ofte vælger at prioritere det lægen kender til, og ikke det som patienten opfatter som det vigtigste.
De sygdomme der kan måles, og hvor der findes retningslinjer for behandling, er patienten og lægen forholdsvis enige om.
Men… i næsten 30% af tilfældene, var patientens højeste prioriteringer (som fx Angst, søvnløshed og rygsmerter), slet ikke på lægens liste over prioriteringer.

I flere tilfælde, var patienten og lægen direkte uenige, om der var tale om bestemte sygdomme.

Kommunikation går begge veje, og selvom om lægen er ekspert på sit område, så er det patienten der er eksperten når det gælder patienten selv.
Især ved diagnoser der er svære at stille, som ofte er kendetegnet ved autoimmune sygdomme, er det vigtigt at lægen og patienten indgår i en dialog.
Patienten har også en vigtig rolle, og anbefales at være velforberedt før mødet med lægen, og være åben under hele samtalen, så lægen forstår præcis hvad patienten gennemlever.

Læs mere (engelsk):
https://www.reuters.com/article/us-patient-priorities/patients-doctors-may-not-share-priorities-for-chronic-diseases-idUSKBN1W503V

…..
FAIM – patientforening for autoimmune sygdomme