Hver fjerde dansker med tarmsygdomme får et kronisk forbrug af opioider

Der er et bekymrende stort kronisk forbrug af opioider blandt danske patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (IBD – Crohns sygdom og colitis ulcerosa).
Forskningsleder Bente Mertz Nørgård påpeger, at opioider – stærke smertestillende lægemidler – er forbundet med mange negative følgevirkninger og ikke har en dokumenteret langsigtet effekt på IBD-patienters smerter.
”Det er tankevækkende, at cirka 25 procent af danske IBD-patienter på et tidspunkt ender med et kronisk opioidforbrug. Jeg hæfter mig ved, at det kroniske forbrug er særligt udtalt hos patienter, som har fået behandling med beroligende og angstdæmpende lægemidler, og hos de ældste patienter. Det vidner om, der måske er særligt sårbare patientgrupper, som vi skal have særligt fokus på,” siger Bente Mertz Nørgård, forskningsleder, professor og ledende overlæge på Odense Universitetshospital. Hun er førsteforfatter til studiet af IBD-patienters opioidforbug, publiceret i American Journal of Gastroenterology.

Undersøgelsen inkluderer danskere med Crohns sygdom og colitis ulcerosa, som blev diagnosticeret fra 1. januar 1996 til 31. december 2021. Crohns sygdom og colitis ulcerosa er kroniske sygdomme, hvor immunsystemet angriber tarmen og skaber betændelse.

Ud af 15.092 danskere, der fik diagnosen Crohns sygdom, endte 4.141 med at få et langvarigt forbrug af opioider – svarende til 27 procent. Forløbet blev fulgt i gennemsnitligt lidt over syv år. Blandt 30.416 patienter med colitis ulcerosa udviklede 6.777 et kronisk forbrug af opioider – det vil sige omkring 22 procent.

For begge sygdomme var kirurgi, alder på 50 år eller derover og brug af beroligende og angstdæmpende medicin de vigtigste faktorer, der hang sammen med et kronisk opioidforbrug.

Alvorlige konsekvenser
”Både læger og patienter vil helst undgå et kronisk forbrug af opioider, fordi de er forbundet med en lang række bivirkninger, herunder afhængighed, svære infektioner og øget risiko for sygdomsaktivitet, fordi man risikerer at overse forværring af den grundlæggende tarmlidelse,” siger Bente Mertz Nørgård.

”Og så ved man fra en lang række studier, at kronisk opioidbrug generelt er forbundet med øget brug af sundhedsydelser, en lang række sociale konsekvenser og ulykke og død.”

Ingen langsigtet effekt på smerter
Tankevækkende er det også, at opioiderne ikke har en dokumenteret langsigtet effekt på IBD-patienternes smerter.

Bente Mertz Nørgård efterlyser mere forskning i smertelindring og opfordrer læger til at være særligt opmærksomme på de mest sårbare patienter.

”Vores studies resultater bør efterprøves i andre populationer af IBD-patienter, men lige nu er det et stort problem for lægerne, når de møder patienter med smerter, fordi man ved ikke, hvad man skal gribe til. Mens vi venter på gode smertelindrende alternativer, bør man være særligt opmærksom på ældre patienter, patienter, der har undergået kirurgi, og patienter, der har fået beroligende og angstdæmpende lægemidler, og sørge for at få seponeret opioiderne hurtigst muligt.”

Hele artiklen kommer fra:
https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/sundhedspolitik/10186-hver-fjerde-dansker-med-ibd-far-et-kronisk-forbrug-af-opioider.html