N: Kampagne: Annemarie Yde-Andersen

Mine diagnoser er Vitiligo og Hashimotos sygdom

Mit navn er Annemarie Yde-Andersen. Jeg er 68 år, fra Svendborg, og nyder livet med min dejlige familie og gode venner.

Jeg er dermatologisk sygeplejerske, og har bl.a. arbejdet på Hudambulatoriet på Odense Universitetshospital og derefter som rådgiver og underviser.

Jeg har 2 autoimmune sygdomme. Vitiligo, der er en kronisk hudsygdom, hvor pigmentet i huden forsvinder, og Hashimotos sygdom , der er en sygdom hvor skjoldbruskkirtlen nedbrydes, og deraf følger for lavt stofskifte.

Som ca. 45 årig og lidt vinterbleg gik jeg, mod bedre vidende, i solarium. Det er ikke det, man forventer sig af en dermatologisk sygeplejerske, der har set mange patienter med solskadet hud, men jeg gjorde det. Ved 4. besøg i solariet følte jeg pludselig en stikkende smerte i nakken. Jeg tænkte ikke videre over det, før min mand gjorde mig opmærksom på en ild-rød plet i nakken. Da rødmen havde fortaget sig, var pletten krid-hvid, og jeg vidste hvad klokken var slået. 

Min far havde vitiligo, og med min professionelle baggrund var jeg ikke i tvivl om diagnosen, som også senere blev konfirmeret af en hudlæge. Den ene pigmentplet, er blevet til mange med årene. Om vinteren ses det ikke særligt tydeligt; men om sommeren, hvor den raske hud bliver brun, træder de hvide pletter tydeligt frem. Behandlingstilbuddene er så som så. Der er nogle, der har glæde af lysbehandling, andre af cremer; men resultaterne har ikke været gode for mig. De fleste dage tænker jeg ikke over, at jeg er to-farvet; men jeg har også ØV dage. Jeg har forliget mig med, at jeg ser sådan her ud; men er ret træt af de hvide pletter i ansigtet. Heldigvis, kan jeg ved hjælp af camouflage-makeup, blive forholdsvis ensfarvet. Resten af kroppen kan jeg dække med tøj, hvis jeg ikke er i humør til, at det kan ses. 

Om sommeren bruger jeg solbeskyttelsescreme, med høj faktor, for ikke at blive skoldet på de hvide områder.

Ca. 10 år senere sad jeg en dag på mit kontor. På trods af nogle spændende opgaver, jeg normalt ville kaste mig over, havde jeg kun lyst til at sove. Det var ikke første gang, jeg havde haft det sådan, og tænkte, at jeg nok havde blodmangel. Jeg talte med min læge om det, og kom til forskellige undersøgelser. Alt var næsten i orden, men jeg har for lavt stofskifte (Hashimotos type). 

Det er her, jeg får en AHA oplevelse. Så det er derfor jeg er så træt, tænkte jeg! Jeg havde jo faktisk også en gang lært, at vitiligo og for lavt stofskifte er to sygdomme, der kan hænge sammen. 

Efter en måneds tid med en stofskiftebehandling følte jeg mig fuldstændig rask. Det var ( er ) fantastisk at få energien tilbage.

Jeg håber og ønsker, at forskning med fokus på alle de autoimmune sygdomme, kan føre til at de vil kunne helbredes. 

Selvfølgelig ville jeg være glad for at slippe af med de to sygdomme, jeg har, men jeg føler mig jo rask og tænker mere på at leve livet og forebygge at få flere Autoimmune sygdomme.

Jeg passer min behandling, følger de officielle kostråd (det meste af tiden) og prøver at nå de 10.000 skridt hver dag. For patienter med en nyopdaget autoimmun sygdom, kunne jeg ønske, at de ville blive tilbudt undervisning i deres egen sygdom og hvordan de kan få en god hverdag – på trods; men også undervisning i hvordan de ved livsstilsændring, kan være med til at forebygge følgesygdomme. 

…..

Marts er Awareness-måned for Autoimmune Sygdomme ❤

Hver dag står en modig person frem og deler sin historie, håb og ønsker for fremtiden.

Men hvorfor sætte fokus på Autoimmune Sygdomme?

Bl.a. fordi:
20% af befolkningen har en autoimmun sygdom, de er i kraftig stigning, de kommer sjældent alene – og de er nummer 3 på listen over årsager til død og invaliditet ?

Der er over 100 forskellige slags Autoimmune Sygdomme – hvor mange kender du eller din læge?