“Jeg har en AUTOIMMUN sygdom”

Er det dit svar, når du bliver spurgt om hvad der er galt?
Det er måske ikke et dårligt svar, da ny forskning viser, at det faktisk er en god idé.

En autoimmun sygdom er ofte usynlig, og kompliceret at forklare, og de gode og velmenende råd vil være, at hvis man er træt skal man jo bare hvile sig, og hvis man har ondt så skal man tage en pille.

Men, som en person med én til flere Autoimmune Sygdomme, kan det være en stor hjælp at sige ”Jeg har en autoimmun sygdom”, når du første gang skal forklare andre hvad der er galt.

Forklaringen er ganske simpel: Du har en autoimmun sygdom, som du ikke selv er skyld i, og den forårsager, at din krop fejlagtigt går til angreb på sig selv.

Ved at fastholde at sygdommen er autoimmun, skaber det klarhed (kroppen angribes), kontinuitet (sygdommen hedder det samme) og fællesskab (du er ikke den eneste med en autoimmun sygdom).

Og ikke mindst undgår man at skabe unødig forvirring overfor andre, hvis diagnosen pludselig skifter navn, som det fx kan ske med morbus Crohn der bliver til colitis ulcerosa. Eller stigmatisering, når man fx får skyld for at spise for meget sukker pga. type 1 diabetes (ikke at forveksle med fx type 2 diabetes).
Eller når man har multipel sclerose, og så alligevel ikke har det, for så igen at have det…

Hvad svarer du, når folk spørger om hvad der er galt?

…..
“Jeg har en AUTOIMMUN sygdom” er også overskriften på invitationen til online-høring om Autoimmune Sygdomme. Læs mere – klik her