Kan man undgå at få Cøliaki?

Resultaterne fra en ny undersøgelse tyder på, at høje doser af gluten til børn, afholder dem fra at udvikle cøliaki.

I undersøgelsen fik 488 børn (4 måneder gamle) 4 gram hvedeprotein om ugen, og en anden gruppe på 516 børn (6 måneder gamle) fik også 4 gram hvedeprotein.

Som 3-årige blev alle børnene testet.

Gruppen af børn der tidligt blev introduceret til hvedeprotein, havde 0% med cøliaki, og i den anden gruppe var der 1.4% der havde udviklet cøliaki.

Forskerne mener at opdagelsen er bevis på, at udviklingen af Cøliaki kan undgås, hvis man tidligt tilfører gluten i kosten.
Men det kræver yderligere studier, før dette kan blive aktuelt.

Læs mere (engelsk): https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200928125028.htm

Cøliaki er en autoimmun sygdom, og de typiske symptomer er løse og hyppige afføringer. Afføringen er ofte omfangsrig, gråhvid og ildelugtende. Der kan være rumlen i maven (lette mavesmerter), diarre, luftgener, vægttab og mathed. Hos børn, som lider af cøliaki, kan det vise sig ved reduceret vækst og dårlig form eller trivsel. Tilstanden kan også give svage og diskrete symptomer.

Læs mere: https://www.faim.dk/coeliaki/

…..