Lichen sclerosus

Lichen sclerosus et atrophicus er en hudsygdom, som starter med hvidlige, plettede forandringer ved kønsdelene og omkring endetarmsåbningen hovedsageligt hos kvinder. Hudforandringerne giver kløe og ømhed, og efterhånden kan huden blive tynd, hvidlig og rynket (cigaretpapiragtig). Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinder efter overgangsalderen, men kan også opstå hos børn (piger) piger før puberteten, samt hos mænd.

Hvor hyppig er lichen sclerosus et atrophicus?

Hyppigheden af sygdommen er ikke kendt, men den er formentlig sjældent forekommende.

Hvorfor får man lichen sclerosus et atrophicus?

Årsagen er ukendt, men sammenhæng til såkaldt autoimmun sygdom mistænkes. Sygdommen kan i sjældne tilfælde udvikle sig til hudkræft i det pågældende område (ca. 5 % af tilfældene).

Hvilke symptomer og tegn giver tilstanden?

Typiske gener er kløe, svie og ømhed. Smerter ved samleje kan forekomme.

De synlige hudforandringer er “cigaretpapir”-hud, det vil sige hud, som er tynd, hvid og rynket. Der kan ske en skrumpning af vævet, og skedeindgangen kan forsnævres. Der kan også forekomme pletter med fortykket hud og farveændringer fra hvidt til gråt.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Ved sårdannelse skal forandringerne vurderes af læge. Det samme gælder ved kronisk fortykkede misfarvede områder på slimhinden.

Hvordan stilles diagnosen?

Sygehistorien og de typiske hudforandringer giver ofte mistanke om diagnosen. Nogle gange opfattes tilstanden som en svampeinfektion, men der opnås ingen bedring med antisvampe behandling. Ved synlige forandringer vil lægen, eventuelt tage en vævsprøve, eventuelt henvise til en hudlæge med henblik på det. Mikroskopi af vævsprøven vil da med stor sikkerhed kunne give diagnosen.

Hvilken behandling er der?

Målet med behandlingen er at lindre generne ved sygdommen og forebygge, at forandringerne breder sig. Der findes ingen behandling, der kurerer lidelsen.

Brug af fugtighedscreme kan mindske generne. Behageligt løst tøj i bomuld foretrækkes af de fleste, og stramt, tætsiddende tøj bør undgås. Seksuel afholdenhed får ikke sygdommen til at gå over, men kan være nødvendigt i en periode, hvis sygdommen giver smerter ved samleje.

Ofte behandles tilstanden med stærke binyrebarkhormoncremer, som anvendes i ca. 2 måneder og herefter aftrappes. Østrogen- eller testosteroncreme har ingen plads i behandlingen. Hvis symptomerne bliver ved, findes der andre mulige behandlinger, som kan varetages hos hudlæge eller gynækolog.

Kirurgi kommer kun sjældent på tale, men i de få tilfælde, hvor sygdommen medfører sammenvoksninger eller betydelige skrumpninger, f.eks. ved skedeindgangen, kan et kirurgisk indgreb evt. afhjælpe dette.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Hos ca. 5 % kan tilstanden udvikle sig til hudkræft i området. Det drejer sig om en relativ fredelig form for kræft, som kan behandles, men det er vigtigt at opdage tilstanden tidligt i forløbet. Derfor tilrådes det, at patienter med lichen sclerosus et atrophicus kontrolleres af læge (evt. dermatolog eller gynækolog) 2 gange årligt.

Hos børn kan man generelt forvente et mildere sygdomsforløb, og nogle vokser helt fra sygdommen.

Behandlingen ved lichen sclerosus et atrophicus helbreder dig ikke, men hos de fleste vil behandlingen kunne afhjælpe symptomerne, således at sygdommen ikke bliver til et problem.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre lichen sclerosus atrophicus?

Man kan ikke forhindre, at lichen sclerosus et atrophicus opstår. Tidlig behandling kan afhjælpe generne og evt. forhindre, at sygdommen videreudvikles.

Se hvilke sygdomme der ofte ses sammen: Sygdomssammenhænge

Diskussionsgruppe for: Lichen planus/sclerosus og andre Autoimmune Sygdommehttps://www.facebook.com/groups/Lichen.autoimmunesygdomme/

Derm (hudsygdomme) og andre Autoimmune Sygdomme

Diskussionsgruppe for alle med autoimmune sygdomme: https://www.facebook.com/groups/AutoimmuneSygdomme/

Bliv medlem af FAIM

 …
Artiklen er fra Patienthåndbogen på Sundhed.dk