N: Crohns sygdom øger risikoen for at dø af tarmkræft

Ifølge et nyt dansk-svensk studie har personer med Crohns sygdom en øget risiko for både at få tarmkræft og dø af sygdommen sammenlignet med den øvrige befolkning.
I studiet, som er udgivet i det anerkendte tidsskrift The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har man i nationale registre identificeret 47.035 personer med Crohns sygdom fra perioden 1969 til 2017 (13.056 fra Danmark og 33.979 fra Sverige) og undersøgt deres risiko for dels at få tarmkræft, dels at dø af sygdommen. Crohns-patienterne blev sammenlignet med en kontrolgruppe af 463.187 raske personer fra baggrundsbefolkningerne.

Crohns-patienternes risiko for at få tarmkræft var 42 procent højere end den raske befolknings ditto, og risikoen for at dø af tarmkræft var 74 procent større end den raske befolknings ditto.

Har man Primær scleroserende kolangitis (PSC), og er diagnosticeret med Crohns sygdom i en ung alder (<40 år), har man også forhøjet risiko.

Moderne praksis har dog mindsket risikoen for tarmkræft
Forskerne tolker det, som om moderne praksis har reduceret risikoen for tarmkræft hos Crohns-patienter, men at risikoen stadig er større hos disse patienter end i den raske befolkning.

”Retningslinjerne varierer internationalt men foreskriver generelt, at Crohns-patienter med PSC eller med sygdom i mere end otte år skal kikkertundersøges med jævne intervaller. Man bør nok overveje, om retningslinjerne skal fokusere på patienter, der er diagnosticeret inden 40-årsalderen, patienter der har PSC, og patienter, der er ramt af sygdommen i tyktarmen,” siger Rune Erichsen.

Læs mere på dansk – klik her

Læs mere på engelsk – klik her