N: Kortlægning af en ny mekanisme i immunsystemet

Et hidtil ukendt protein, kan være en åbning til bedre forståelse af infektioner og Autoimmune Sygdomme. Det viser et nyt grundvidenskabeligt studium fra Aarhus Universitet.

Et aktivt immunsystem beskytter mod sygdomme og infektioner. Et overaktivt immunsystem er kroppens værste fjerne. Det ser man ved eksempelvis dissemineret sklerose, som er en autoimmun sygdom, og det er også et overaktivt immunsystem, som gør nogle COVID-19-patienter alvorligt syge.

Nu har en forskergruppe kortlagt en mekanisme, der aktiveres i immunforsvarets celler, når de angribes ved sygdom. Opdagelsen involverer proteinet STING, som sender signaler ind til kernen af cellen, når en infektion truer.

Kroppen fintuner normalt selv
I mange år har det været gængs viden, at et velfungerende immunsystem har overordentlig stor betydning for vores helbred. Selv en banal infektion bliver livstruende, hvis ikke immunforsvaret er kampklart.

”Immunsystemet er essentielt i bekæmpelsen af infektion, men hvis det ikke reguleres præcist af kroppens eget fintuningssystem, bliver det overaktiveret og skaber sygdom. Det er eksempelvis et overaktivt immunforsvar, som har gjort nogle af COVID-19-patienterne meget syge og svære at behandle”, siger Søren Riis Paludan.

Kortlægning af mekanismen bag STING’s rejse og opdagelsen af et nyt protein (STEEP) åbner til en hidtil ukendt fløj i forståelsen af immunsystemet.

”Grundlæggende forsøger vi at finde svar på, hvorfor kroppens immunforsvar ved nogle infektioner og sygdomme reagerer ved at forårsage mere sygdom i stedet for at beskytte. Med proteinet STEEP har vi en potentiel kilde til at lære om nye principper for, hvordan immunsystemet fungerer”, siger Søren Riis Paludan.

Læs mere: https://biomed.au.dk/#news-18204