N: Type 1 diabetes – 30 år efter er vi ikke kommet meget tættere på en løsning

Risikofaktorer såsom svineinfluenzavaccinen og mors vitamin D status i svangerskabet er udelukket, men ud over det ved man meget lidt om hvad som forårsager Type 1 diabetes (T1D) – og hvordan sygdommen kan forebygges.

Der er en kraftig stigning af T1D i flere lande, og i Finland er den særlig høj. Men i enkelte lande er stigningen stoppet.
Man aner ikke hvorfor.

Lars Christian Stene (forsker), har for kort tid siden fremlagt en præsentation (på EASD-diabetes) om gener og miljø, og om hvordan dette påvirker udviklingen af Type 1 diabetes.
Det man er sikker på er, at “HLA-genet” er en nødvendig faktor, men det er ikke tilstrækkeligt til at forklare hvorfor nogen får Type 1 diabetes. Og gener kan heller ikke forklare stigningen.

De fleste der får diabetes, har en eller anden variant som disponerer for sygdommen. Men af dem der har selv den kraftigste disponerende variant, er det alligevel kun et fåtal der sygdommen, så der må være noget mere…

Selvom det ikke er opmuntrende nyt fra forskeren Lars Christian Stene, så siger han alligevel: “Jeg tror ikke vi kan udrydde sygdommen (T1D), men bare det at halvere antallet af det nuværende antal sygdomstilfælde en gang i fremtiden, vil være et vigtigt mål”.

Der forskes meget i T1D og dermed Autoimmune Sygdomme, men med udgangspunkt i forskerens konklusion, er der plads til meget mere forskning.

Læs evt. mere (norsk): https://www.dagensmedisin.no/artikler/2022/09/23/type-1-gaten–vi-har-ikke-kommet-mye-narmere-en-losning-pa-30-ar/

FAIM er patientforening for Type 1 diabetes og Autoimmune Sygdomme.