N: Verdens Vitiligo Dag 2022

I dag er der fokus på pletter over hele verden – Vitiligo

Hele verden er med, og hvis man har lyst til at medvirke aktivt inden for forskning på området, så læs mere her:

Hvorfor får man hvide pletter ved vitiligo?

Vitiligo er en autoimmun hudsygdom, som påvirker omkring 2% af verdens befolkning. Vitiligo rammer mænd og kvinder lige meget og kan starte i alle aldre. Vitiligo er en arvelig sygdom, der hos mange medfører dårlig livskvalitet forbundet med skam, angst og depression.
Vitiligo er en sygdom i hudens pigmentdannende celler (melanocytter), som er de celler, der laver den brune farve i huden. Gennem komplicerede signalveje bliver immunsystemet aktiveret og nedbryder melanocytterne, som efterlader huden hvid. Vitiligo kan bl.a. udløses efter solskoldning, psykisk stress og fysisk skade. Typisk rammes begge sider af kroppen, og andre gange bliver et eller flere områder på den samme side påvirket. Helt præcist hvorfor sygdommen begynder, hvorfor den udvikler sig, og hvorfor der er så forskellig udbredelse fra person til person, vides endnu ikke. Den manglende viden har medført, at der i dag kun er få behandlingsmuligheder, som enten har kortvarig virkning eller begrænset effekt. Sygdommen kan af disse grunde ikke kureres.

Teknologiske fremskridt har de sidste to årtier medført bedre muligheder for forskning på DNA- og celleniveau, som har medført øget forskning i vitiligo. Selvom den nyere forskning har frembragt vigtig viden, mangler der forskning, som kan kortlægge sygdommen i detaljer for at kunne forklare årsagssammenhænge og sygdomsmekanismer.

Vi er en gruppe læger på Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme, Herlev og Gentofte Hospital, som forsker i vitiligo. Forskningsprojektet startede i april 2022, og vi inkluderer personer de næste 1½ år. I studiet undersøger vi huden hos folk med vitiligo og indsamler prøver fra syg og rask hud. Målet er at kortlægge hudens proteinsammensætning og derved få ny viden, som kan have betydning for sygdommen og muliggøre udviklingen af nye og bedre behandlinger.
Alle personer over 18 år er inviterede, og forsøgets resultater vil blive udgivet i engelsksprogede tidsskrifter. Studiet er støttet af fondsmidler fra LEO Fondet og Novo Nordisk Fonden. Morten Bahrt Haulrig er læge og ph.d.-studerende ansat ved Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme, Herlev og Gentofte Hospital.

Hvis du er interesseret i at høre mere om forsøget er du meget velkommen til at kontakte
Morten Bahrt Haulrig på mail: Morten.Bahrt.Haulrig@regionh.dk eller telefonnummer 38 67 31 42.

…..

#AutoimmuneSygdomme #FAIM #Vitiligo

Diskussions- og hjælpegrupper:

Vitiligo og Autoimmune Sygdomme:
https://www.facebook.com/groups/Vitiligo.autoimmunesygdomme/

Derm (hudsygdomme) og Autoimmune Sygdomme
https://www.facebook.com/groups/Derm.autoimmunesygdomme/