Patienthistorie – Marianne

Lægerne ville ikke samarbejde pga. de “fine” tal

Jeg har Hashimotos og pustuløs psoriasis i hænder og på fødder. Det er hashimotoen, der udfordrer mig.

Mine stofskifte problemer blev så småt synlige i 1993. Min skjoldbruskkirtel var forstørret i den ene side. Jeg fik at vide, at det var stofskifterelateret, at der ikke var grund til bekymring, og at jeg skulle følges via blodprøve 1 x årligt. Stille og roligt blev tallene lavere gennem årene, stadig indenfor normalområdet.
Igennem årene fik jeg det stadig dårligere med mange symptomer på for lavt stofskifte. I 2000 fik jeg kognitive problemer, kunne hverken læse eller skrive (overlevede på tegneserier) kunne ikke kombinere aftaler, tanker og koncentrationen var minimal. Havde ondt i alle led og muskler, var træt til døden og var langsom i tanker og reaktioner. Blev fyret fra mit job, hvor jeg før jonglerede med mange forskelligartede opgaver, da jeg ikke kunne klare det længere. I 2003 plagede jeg livet af min læge, der sendte mig til endokrinolog. Han mente ikke jeg skulle medicineres, da tallene lå indenfor normalområdet omend lavt.
Fik diagnosen Hashimotos.
Da jeg grædende nægtede at rejse mig fra stolen før han lovede at prøve med medicin, valgte han at jeg startede stille op med Eltroxin. Det hjalp en del på trætheden, men ikke på de andre symptomer.
Blev førtidspensionist. Så jeg kravlede igennem livet, blev 3 gange sendt til psykiatrisk udredning og sendt retur ligeså mange gange. Mistede det meste af mit sociale liv, magtede ikke den gode kontakt, blev så træt undervejs og ugen efter en sammenkomst af et par timers varighed. Hørte om Helle sydendals bog: “Få livet tilbage” og slæbte mig til et foredrag. Det var fantastisk.
Lægerne ville ikke samarbejde pga. de “fine” tal. Flyttede og skiftede læge, lavede sammen med min dyrlægeuddannede mand, et overraskelsesangreb (af den pæne og høflige slags) og bad om de rigtige prøver, TSH, frit Tt4, frit T3 og Antistofferne. Prøverne viste tårnhøje antistoffer og alt for lavt frit T3. Er fra 1.11 sidste år i behandling med Eltroxin og Liothyronon(T3). I løbet af de første 14 dage forsvandt næsten alle mine symptomer. Jeg kan tænke igen. Mit gamle skarpe jeg får jeg nok aldrig tilbage, men mindre er også acceptabelt. Er til kontrol hver 3. måned og indtil videre øger vi Liothyronin, så frit T3 kommer op på et acceptabelt niveau. Fik den 2.2. I år en ny hofte, i det forløb fik jeg flere stofskifterelaterede symptomer igen, heldigvis i mild grad. Det er heldigvis på retur. Grunden til at jeg nævner min dyrlægeuddannede mand, er at han også taler og forstår lægesprog. Det er lettere at “åbne dørene” og jeg bruger ham skamløst i den gode sags tjeneste. Det var lidt om mig, dvs. en længere fortælling ? ? ?

– Marianne Michelsen

Historie fra Facebook – klik her