Raynauds fænomen

Fakta

  • Raynauds sygdom/fænomen er anfald af hvide og døde fingre, der opstår i koldt og fugtigt vejr. Når fingrene bliver varmet op igen, bliver de først blålige og så højrøde og varme
  • Mellem anfaldene er der ingen symptomer. Anfaldene kan være meget generende, men er ufarlige
  • Det vigtigste er holde dig varm med handsker og støvler i kolde og fugtige omgivelser. Ryger du, skal du stoppe
  • Medicinsk behandling har kun begrænset effekt ved Raynauds sygdom

Hvad er Raynaud anfald?

Raynaud anfald er tilfælde af bleghed eller blåfarvning af en eller flere fingre. Et anfald (Raynauds fænomen) udløses ofte af kulde, især hvis det også er vådt. Anfald kan også forekomme i tæer.

Når anfaldet går over, ændrer fingrene farve: den bleg-hvide farve bliver først blålig og dernæst højrød, og fingrene kan hæve op. Rødfarvningen kan følges af smerter eller prikken i fingrene. Mellem anfaldene er fingrene helt normale.

Under anfaldene trækker muskulaturen sig sammen i de små pulsårer i fingrene eller tæer. Det standser blodtilførslen og derfor bliver fingrene blege eller helt hvide. Efter minutter til timer åbner blodkarrene op igen, og der strømmer rigeligt med blod til. Det medfører hævelse og blåfarvning og siden rødfarvning af fingrene.

Hvor hyppig er Raynauds syndrom?

Raynauds syndrom er ret hyppig – op til 20 % af alle vil opleve et eller flere anfald – og lidt hyppigere blandt kvinder.

Tilstanden opstår ofte i 15-45 årsalderen. Over 70 % mærker de første symptomer, før de er 40 år.

Hvorfor får man Raynauds syndrom?

Der er i langt de fleste tilfælde ikke nogen god forklaring på, at blodkarrene i fingrene trækker sig sammen. I de tilfælde kaldes anfaldene primær Raynaud. Hos nogle spiller arv ind. Hvis man arbejder med slag-/vibrationsværktøj, øger det risikoen for at få Raynaud anfald.

Men Raynaud fænomener optræder også i mere sjældne tilfælde (mindre end 10 %) hos personer med andre sygdomme – sekundær Raynaud. Det kan være i forbindelse med bindevævssygdomme som sklerodermi.

Andre sjældne årsager til Raynaud anfald er brug af medicin, efter en ulykke, forgiftning, betændelse eller frostskade.

Hvad er symptomerne på Raynauds syndrom?

I koldt og fugtigt vejr bliver fingrene afkølede. Efter nogen tid bliver fingrene blege eller helt hvide. Fingrene kan også føles døde og stive. Typisk er det kun nogle fingre fx. 3. og 4. finger eller 4. og 5. finger på den ene eller på begge hænder.

Når man får varmet hænderne op igen, bliver de hvide fingre først blålige og siden højrøde ledsaget af prikken eller smerter i fingrene. Efter nogen tid bliver fingrene igen helt normale. Mellem anfald er der ingenting at se eller føle.

Hvilken behandling er der?

Der er flere ting, du kan gøre selv:

  • Det vigtigste er, at du holder dig varm. Ikke kun på hænder og fingre og fødder, men det hjælper også, hvis du har godt med varmt tøj på. Brug varme handsker og støvler når det er koldt
  • Hvis du ryger, hjælpe det at holde op, ligesom bestemt medicin kan skade
  • Undgå arbejdssituationer, hvor du bliver kold og fugtig
  • Undgå at bruge vibrationsværktøj
  • Brug fugtighedscreme, hvis du har tendens til tør og sprukken hud

Der er ikke rigtig noget medicin, der hjælper mod Raynaud anfald. Der er heller ingen medicin, der kan helbrede tilstanden.

Forløbet er stort set godartet, og de fleste der får sygdommen er unge og raske. Derfor bør man kun prøve behandling med medicin, hvis anfaldene er hyppige og meget generende. Det foretrukne præparat er en såkaldt kalciumblokker, f.eks. nifedipin.

Hvis tilfældene er så alvorlige, at man får sår og hudskader, er det vigtigt, at man bliver undersøgt grundigt. Det skal ske for at udelukke andre årsager og for at vurdere, om anden behandling kan hjælpe dig.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Selvom Raynaud anfald kan være generende og gøre ondt, så er anfaldene ufarlige. Tilstanden fører ikke til andre konsekvenser end det, der mærkes under anfaldene. De fleste vil dog opleve en langsom forværring af tilstanden, efterhånden som tiden går.

Hvis anfaldene opstår i forbindelse med arbejde i koldt og fugtigt miljø, vil det være en god ide at skifte til et job, hvor du ikke udsættes for kulde og fugt. Ved valg af arbejde er det en god ide at tænke på sygdommen. Man bør for eksempel undgå at arbejde udendørs i streng kulde. Man bør også undgå jobs, som kræver hyppig brug af vibrerende værktøj.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre Raynauds syndrom?

Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker får “kramper” i blodkarrene til en eller flere fingre. Man ved derfor heller ikke, hvordan man helt kan undgå sygdommen. Men har du tendens til hvide fingre, kan det ofte undgås, hvis du klæder dig varmt på med varme handsker og støvler.

Se hvilke sygdomme der ofte ses sammen: Sygdomssammenhænge


Læs Ulla Pedersens historie: https://www.faim.dk/n-kampagne-ulla-pedersen/

Der er over 100 forskellige slags Autoimmune Sygdomme.
Autoimmune Sygdomme hænger sammen, og over 20% af befolkningen har en autoimmun sygdom.
De er i kraftig stigning – og de kommer sjældent alene.

Marts er Awareness-måned for Autoimmune Sygdomme ❤

FAIM er patientforening for Raynauds fænomen og Autoimmune Sygdomme.

Diskussionsgruppe for alle med Autoimmune Sygdomme: https://www.facebook.com/groups/AutoimmuneSygdomme/


Artiklen er fra Patienthåndbogen på Sundhed.dk

Bliv medlem af FAIM