Ubehandlet sygdom, kan give følgesygdomme

Langt flere end antaget har en ubehandlet sygdom, som kan give følgesygdomme

Én ud af ti danskere vil i løbet af deres livstid, opleve et eller flere udbrud af psoriasis.
Det er mange, men alligevel vurderes tallet at være sat for lavt.

I Danmark er der pres på de alment praktiserende læger og på hospitalernes dermatologiske afdelinger, ligesom der er mangel på hudlæger. Ventetiderne er lange, og mange går derfor rundt med udiagnosticeret og ubehandlet sygdom.

Ubehandlet sygdom giver følgesygdomme
”Det danske sundhedsvæsen er i dag ikke gearet til at håndtere de psoriasis-patienter, som allerede er diagnosticeret, og det er klart, at hvis der er endnu flere end antaget, så betyder det, at den gruppe af patienter fremover vil udgøre en endnu større byrde end hidtil antaget. Mange af dem vil gå rundt længe med udiagnosticeret og ubehandlet sygdom, hvilket kan have store konsekvenser i form af nedsat livskvalitet for patienterne – men der vil også være nogle samfundsøkonomiske konsekvenser, fordi psoriasis er en immun-medieret sygdom, og jo længere tid den er ubehandlet, des større risiko er der for, at patienten vil opleve følgesygdomme, eksempelvis hjertekar-sygdom”.

Som med alle autoimmune sygdomme, er en tidlig diagnose meget afgørende.

Læs mere om undersøgelsen med psoriasis:
https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2994-dansk-studie-langt-flere-end-antaget-har-en-ubehandlet-sygdom-som-kan-give-folgesygdomme.html

….
Autoimmune sygdomme hænger sammen, og kommer sjældent alene.

FAIM er patientforening for psoriasis og autoimmune sygdomme.