Vitiligo

Hvor hyppig er vitiligo?

Ca. 1-2 % af befolkningen har Vitiligo. Tilstanden er lige hyppig hos kvinder og mænd, og debutalder er oftest 10-30 år, men tilstanden kan debutere i alle aldersgrupper. Hos ca. 30 % findes familiær ophobning af tilfælde.

Hvorfor får man hvide pletter (Vitiligo)?

Årsagerne til sygdommen er uafklarede, men vitiligo opfattes af de fleste som en såkaldt autoimmun sygdom. Sygdommen optræder ofte sammen med andre autoimmune sygdomme som f.eks. diabetes mellitus, sygdomme i skjoldbruskkirtlen og lupus erythematosus (bindevævssygdom).

Hvad er symptomerne på vitiligo?

Hvide pletter opstår på huden, og pletterne breder sig. Kan også ses på slimhinder og i hårbund.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Huden, der er ramt af vitiligo, indeholder ingen pigmentceller og er derfor meget følsom for sollys. Det er vigtigt at undgå solforbrænding i områderne med vitiligo.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles oftest klinisk, og er som regel let at stille, når der er velafgrænsede pigmentfrie pletter i huden.

I tidlig fase er der kun delvis pigmentbortfald, og pletterne kan ofte klø og være irriterede. Efterhånden udvikles hvide pletter som ses tydeligt, når øvrig hud pigmenteres ved soludsættelse. Pletterne er i starten velafgrænsede og små. Efterhånden vokser de i størrelse og antal, og de flyder sammen.

Vitiligoelementerne er oftest spredt over større områder, men kan også være helt lokaliserede/afgrænsede. Hyppigste placeringer er ansigt, nakke eller hårbund og på hænder og fingre. Andre hyppige placeringer er ved kropsåbninger: læber, kønsorganer og brystvorter. Pletter på slimhinde kan også ses. Affarvning af hår i vitiligoområder forekommer.

Hvilken behandling er der?

Der findes ingen helbredende behandling for tilstanden, og behandlingerne er langvarige.

Sygdommen har kun kosmetisk betydning, og forandringerne kan eventuelt dækkes med kosmetik eller selvbrunende creme. Det er vigtigt at undgå solforbrænding af de hvide områder, og ved at undgå soludsættelse af den normale hud ses vitiligoelementerne ikke så tydeligt.

Lysterapi har i flere år været benyttet ved vitiligo, især ved de udbredte former, men øget opmærksomhed omkring hudcancer gør, at man i dag er mere tilbageholden med denne behandling. Smalspektret kortbølget ultraviolet lys (UV-B) er blevet introduceret som en mulig behandlingsform ved udbredt vitiligo.

Lokalbehandling med binyrebarkhormoncreme er især effektiv, hvis behandlingen gives til friske elementer. Behandlingen skal anvendes i 3 måneder. Behandlingen har nogen effekt, men der er en mindre risiko for bivirkninger i form af tynd hud (atrofi) og øget forekomst af små blodårer i behandlet hud.

Lokalbehandling med D-vitaminholdig salve (Calcipotriol) bruges også, ligesom lokalbehandling med Tacrolimus er lovende, men bør forbeholdes hudlægeregi.

Forebyggende behandling

Solbeskyttende behandling af vitiligo-pletter for at undgå solskade af huden er vigtig. Tildækning med passende tøj, brug af solcremer med høj faktor samt at undgå solen midt på dagen er vigtige forebyggende tiltag. Solbeskyttelse af rask hud medfører, at de hvide pletter er mindre fremtrædende. Brug af hudfarvede dækcremer kan være et godt alternativ.

Hvad er langtidsudsigterne?

Sygdommen starter ofte med en lille plet, efterhånden bliver der dannet flere lignende pletter – både i samme område og på andre områder af kroppen. Kun en lille andel af patienterne oplever fuldstændig spontan tilbagegang af symptomerne.

Ved begrænset udbredelkse af vitiligo synes sygdommen ofte hurtigt at stabilisere sig, og videre udbredelse senere i forløbet er sjælden. Ved mere udbredt vitiligo kan det tage år, før sygdommen stabiliserer sig. I sjældne tilfælde kan man se en aggressiv variant af vitiligo, hvor hele huden (>80 %) depigmenteres i løbet af 6-12 måneder efter debut.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre Vitiligo?

Vitiligo er en autoimmun sygdom, som man ikke kan forebygge forekomsten eller udviklingen af.

Se hvilke sygdomme der ofte ses sammen: Sygdomssammenhænge


Læs Annemarie Yde-Andersens historie: https://www.faim.dk/n-kampagne-annemarie-yde-andersen/


Læs Louisa Ditte Tavares´ historie: https://www.faim.dk/n-kampagne-louisa-ditte-tavares/

Der er over 100 forskellige slags Autoimmune Sygdomme.
Autoimmune Sygdomme hænger sammen, og over 20% af befolkningen har en autoimmun sygdom.
De er i kraftig stigning – og de kommer sjældent alene.

Marts er Awareness-måned for Autoimmune Sygdomme ❤

FAIM er patientforening for Vitiligo og Autoimmune Sygdomme.

Diskussionsgruppe for Vitiligo og andre Autoimmune Sygdomme:
https://www.facebook.com/groups/Vitiligo.autoimmunesygdomme/

Derm (hudsygdomme) og andre Autoimmune Sygdomme

Diskussionsgruppe for alle med Autoimmune Sygdomme: https://www.facebook.com/groups/AutoimmuneSygdomme/

Bliv medlem af FAIM


Artiklen er fra Patienthåndbogen på Sundhed.dk