N: Leddegigt hænger sammen med andre sygdomme

Leddegigt hænger sammen med andre sygdomme – før og efter diagnosen er stillet

Har du Type 1 diabetes, blodpropper eller IBD (Crohns/colitis), kan du have en forhøjet risiko for at udvikle leddegigt.
Har du leddegigt, så er der forhøjet risiko for at udvikle hjertesygdomme, blodpropper og søvnapnø.

Det er nogle af de resultater, en stor patientundersøgelse har vist.

“Vi opdagede også, at autoimmune sygdomme og epilepsi kan føre til udviklingen af leddegigt, hvorimod hjertesygdomme og andre tilstande udvikles som et resultat af leddegigt” (Vanessa Kronzer, M.D.)

Resultaterne er vigtige, da de giver en forståelse for hvordan leddegigt udvikler sig, og det kan føre til tidligere opdagelser af andre sygdomme og tilstande.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at på baggrund af deres resultater, vil det give god mening at mennesker der har Type 1 diabetes eller IBD, bliver undersøgt for leddegigt. Og ligeledes skal dem der behandler personer med leddegigt, holde øje med hjerte- karsygdomme, blodpropper og søvnapnø.

Læs om undersøgelsen (engelsk): https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/study-finds-associations-between-rheumatoid-arthritis-other-diseases-before-and-after-diagnosis/

Læs om leddegigt: https://www.faim.dk/leddegigt/

Læs om IBD: https://www.faim.dk/crohns-sygdom/ og https://www.faim.dk/colitis-ulcerosa/


FAIM – Foreningen For Autoimmune Sygdomme, vil øge kendskabet til de over 100 eksisterende autoimmune sygdomme, og deres indbyrdes sammenhæng, og fremme mere samarbejde og forskning på tværs af autoimmune sygdomme – og relaterede sygdomme.

Autoimmune sygdomme hænger sammen – og kommer sjældent alene…